Ghidul Tău pentru o Viață Împlinită

1. Ce este consilierea? 

Consilierea este un proces de acordare a asistenței unor persoane sănătoase din punct de vedere psihic, constă în a acorda suport persoanelor care se află într-o situație de criză sau într-un moment de schimbare ce necesită o adaptare la condiții de viață cu care nu sunt familiarizate.

Consilierea este un proces complex care descrie relația interumană de ajutor dintre o persoană specializată, consilierul și o altă persoană care solicită asistență de specialitate, clientul. Relația dintre consilier și persoana consiliată este una de alianță, de participare și colaborare reciprocă. 

Consilierea este un proces de dobândire de abilități cognitive, sociale, emoționale, prin care clientul se adaptează optim dificultăților cu care se confruntă sau își optimizează calitatea vieții personale, sociale sau profesionale. Consilierea nu implică neapărat oferirea de sfaturi sau orientarea clientului spre adoptarea unei anumite soluții. În cadrul procesului de consiliere clientul are prilejul de a explora diferite aspecte ale vieții sale, emoțiile asociate acestora, comportamentele și situațiile problematice, de a evalua alternative și de a decide care este modalitatea optimă de soluționare. Consilierul oferă informații și explorează alternative împreună cu clientul. În mod frecvent lipsa informațiilor despre sine, despre mediu și despre modul în care oamenii interacționează cu mediul reprezintă o cauză a problemei. Consilierea este activitate de acordare de asistentă care are scopul de a ajuta oamenii să se ajute singuri.

2. Ce este dezvoltarea personală? 

Dezvoltarea personală este un proces permanent, prin care ne schimbăm în mai bine pe noi înșine. Depunem efort pentru a dobândi autocunoaștere, abilități și comportamente noi, pentru ca viața noastră personală și profesională să fie mai împlinită. Bineînțeles că fiecare dintre noi ar trebui să știe cel mai bine ce își dorește de la viață și ce are nevoie pentru a-și atinge obiectivele. 

Dezvoltarea personală este un proces pe tot parcursul vieții. Este o modalitate prin care oamenii își evaluează abilitățile și calitățile, își stabilesc și revizuiesc obiectivele în viață și își utilizează la maxim potențialul. 

Dezvoltarea personală este un proces de formare permanentă aplicat propriei persoane. Ea favorizează adaptarea la realitatea prezentă, asigură evoluția calitativă și controlul asupra propriei vieți. Conceptul de „dezvoltare personală” numit și „self help” include tot felul de activități:

– ce te pot face un om mai bun: începând cu mișcare, sport, până la citirea cărților despre relaționare, socializare, comunicare, creativitate și orice alt domeniu ce atinge omul, ca ființă

– care au ca scop final îmbunătățirea calității vieții și contribuția la realizarea aspirațiilor și viselor personale. 

Pe parcursul vieții dobândim multe cunoștințe și abilități, învățăm la școală, părinții, profesorii și mentorii noștri care ne dau sfaturi și ne îndrumă. Cu cât știm mai repede ce  vom face în viață și cu ce resurse, cu atât mai simplu ar fi  drumul nostru.

Dezvoltarea personală este o cale de a ne evalua abilitățile, luând în considerare scopul nostru în viață și obiectivele pe care le-am stabilit, în vederea realizării și valorificării întregului nostru potențial. Viziunea personală ajută la identificarea a ceea ce contează acum, ceea ce trebuie făcut acum și stabilește pașii în viitor, amintind persoanei că nu totul trebuie făcut imediat. Dezvoltarea personală a fiecărui individ depinde în mare măsură de conștientizarea și identificarea acelor nevoi care vor conduce spre atingerea scopului. Atingerea scopului și a obiectivelor depinde în mare măsură de resursele de care dispunem (timp, bani, cunoștințe, abilități, etc..) și mai ales de motivația necesară.

Dezvoltarea personală așa cum îi spune și numele se referă la o evoluție, la o îmbunătățire personală. Ființa umană încă de la naștere e suspusă unui proces de continuă dezvoltare, care este prezent pe tot parcursul vieții. Din această perspectivă analiza se îndreaptă spre domeniul schimbării și învățării de noi comportamente, abilități precum și eliminarea convingerilor limitative. 

Schimbările se pot face pe mai multe niveluri:

– mediu 

– comportamente

– strategii

– convingeri

– identitate.

Rolul domeniului dezvoltării personale este de a ne ajuta să depășim obstacole pe care în mod mai mult sau mai puțin conștient le-am așezat în calea propriei dezvoltări.

Diferite definiții ale dezvoltării personale evidențiază faptul că aceasta include obiective, planuri, acțiuni orientate către atingerea următoarelor ținte:

– autocunoașterea

– construirea sau reînnoirea identității 

– dezvoltarea abilităților și talentelor 

– identificarea și îmbunătățirea potențialului 

– îmbunătățirea calității vieții 

– realizarea visurilor 

– împlinirea așteptărilor. 

Dezvoltarea personală apare în momentul în care are loc un proces de învățare semnificativă, aceasta însemnând mai mult decât o simplă acumulare de date. Ea are capacitatea de a schimba ceva în comportamentul individului, în strategiile, atitudinea și convingerile sale, cu impact puternic în modificarea sau influențarea identității sale. Este o învățare generalizată, care se întrepătrunde cu toate sectoarele existenței.

Schimbările determinate pot avea următoarele rezultate asupra unei persoane:

– începe să se privească altfel 

– se acceptă pe sine și sentimentele sale 

– devine mai sigur pe sine și mai înclinat spre autonomie 

– se transformă în persoana care vrea să fie 

– adoptă obiective realiste 

– abordează obiective care până atunci îi păreau inaccesibile 

– își schimbă comportamentele și convingerile limitative 

– îi acceptă în mai mare măsura pe ceilalți etc…

Activitatea de învățare are o contribuție importantă în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională a individului pe tot parcursul vieții sale. De-a lungul timpului activitatea de învățare suportă modificări și este tratată în mod diferit de la un stadiu de dezvoltare la altul. Pe parcursul dezvoltării sale, oamenii acordă din ce în ce mai multă atenție învățării, conștienți fiind de contribuția acesteia la dezvoltarea lor atât personală, cât și profesională. Metodele de învățare, precum și rezultatele acesteia sunt diferite, așa cum și oamenii sunt diferiți.

Dezvoltarea personală se referă la studiul și practica de a-ți îmbunătăți propria viață, cariera, educația, relațiile, sănătatea, productivitatea și spiritualitatea, prin efortul tău propriu. Este vorba despre strădania permanentă a fiecărui om de a deveni mai bun, de a se autodepăși, de a se perfecționa din ce în ce mai mult. Este un proces continuu de auto-îmbunătățire, care durează toată viața. Scopul final al dezvoltării personale îl reprezintă obținerea succesului, de aceea dezvoltarea personală a devenit oarecum sinonimă cu știința succesului. Astfel dintre domeniile cele mai generale ale dezvoltării personale putem enumera:

– managementul timpului 

– stabilirea obiectivelor 

– identificarea valorilor și a convingerilor 

– schimbarea obiceiurilor 

– motivarea 

– îmbunătățirea cunoașterii de sine 

– dezvoltarea talentelor.

Este important de reținut faptul că acest concept al dezvoltării personale nu este limitat numai la nivel individual, fiind incluse și activitățile pentru dezvoltarea celorlalți, în calitate de profesor, ghid, consilier, manager, antrenor sau mentor. Scopul programelor de dezvoltare personală este de creștere a calității vieții, prin optimizarea diferitelor laturi personale. Sunt vizate următoarele:

– creșterea nivelului de autocunoaștere 

– cristalizarea identității de sine 

– dezvoltarea potențialului propriu și a competențelor proprii 

– împlinirea aspirațiilor personale 

– optimizarea integrării sociale și profesionale 

– definirea valorilor, a priorităților și a stilului de viață 

– dobândirea unei viziuni extinse asupra vieții.

Mijloacele, tehnicile, metodele utilizate în cadrul programelor de dezvoltare personală sunt de tipuri diferite, preluate din orientări diverse.

Programele de dezvoltare personală se adresează tuturor persoanelor care, doresc să-și optimizeze calitatea vieții personale sau sunt neîmplinite/nemulțumite de sine sau de o serie de aspecte ale existenței proprii. În programele de dezvoltare personală, raportul stabilit între consilier și clientul său este unul de colaborare, consilierul jucând rolul de educator.

Participarea activă a clientului este absolut necesară pentru ca obiectivele propuse să poată fi atinse. Preocupări pentru dezvoltarea și evoluția personală au existat în forme diverse încă din antichitate, însă preocuparea pentru dezvoltare personală a luat amploare în ultimii ani, oamenii acordă o mai mare importantă dar și companiile caută angajați mulțumiți și fericiți.

Dezvoltarea personală este un proces de trecere de la starea ta actuala la o stare mai bună pe care ti- o dorești. Cine ești și cine ai vrea să ajungi? Această trecere de la cel care ești în prezent, la cel care vrei să ajungi în viitor este dezvoltarea ta personală.

Dezvoltarea personală  tine de:

– capacitățile de comunicare 

– aptitudini 

– abilitățile profesionale 

– informațiile necesare pentru sănătatea ta 

– atitudini și emoții.

3. Consilierea în dezvoltarea personală

Această activitate  profesională a reieșit din necesitatea persoanelor , care sunt sănătoase clinic dar care se aflau în căutarea unui suport  într-un anumit moment al vieții, când trec prin situații dificile sau când își doresc o schimbare în viată lor.

Consilierea în dezvoltare personală reprezintă sprijinul acordat unei persoane pentru schimbarea situației prezente într-una mai bună, să-și îmbunătățească viața. 

Consilierea este un proces de orientare-învățare, în acest fel se explica caracterul ei preponderent psihopedagogic. 

Preocuparea pentru schimbare este specifică procesului de dezvoltare personal. Astfel procesul este descris în moduri diferite:

– orice activitate care implică schimbarea 

– evidențiază caracterul dinamic al consilierii 

– are la bază o succesiune de factori care pot influența obținerea unui rezultat 

– procesul este reprezentat de evoluția persoanei 

– descrie căile prin care clienții încearcă să înțeleagă experiențele dificile din viața lor 

Consilierea poate fi: 

– individuală

– de cuplu

– de grup.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *